Scroll Top

Najam jedrilice

GRČKA – ITALIJA – HRVATSKA

NAJAM JEDRILICE SA SKIPEROM

Izuzetan doživljaj plovidbe, kupanje na najlepšim plažama, buđenje u skrovitim uvalama, osećaj slobode i povezansti sa prirodom…
to je nešto što konvencionalno letovanje ne može da pruži, ali može yacht charter.
Yacht Charter ima nekoliko varijacija: Skippered Charter, Bareboat Charter i Flottilla Sailing.
Ovde ćemo navesti neke od njihovih osnovnih karakteristika i specifičnosti.

JEDRENJE je idealan način da kreirate sopstveni odmor, sa porodicom, prijateljima… Sa skiperom ili bez…
Najveći izbor polaznih baza na Jadranu, Grčkoj, Hrvatskoj… Mediteranu.

Preko 14000 jedrilica i jahti u ponudi.

Grčka

  • Jonsko more – polazak sa Lefkade
  • Saronski zaliv, Hidra, Spetses – polazak iz Atine
  • Severni Sporadi – polazak iz Volosa

Hrvatska

  • Južni Jadran – polazak iz Dubrovnika
  • Srednji Jadran – polazak iz Splita, Kaštela, Trogira
  • Severni Jadran – polazak iz Pule

SKIPPERED CHARTER

Među ljubiteljima jedrenja ima dosta onih koji nemaju ambiciju da samostalno upravljaju plovilom, nego jednostavno hoće samo da uživaju, a da neko drugi vodi računa o plovidbi. To su korisnici Skippered Charter-a, što znači da uz brod angažuju skipera. U ponudi je i angažovanje hostese, čija je briga spremanje i posluživanje na brodu, ali to je mogućnost koju koriste uglavnom oni koji iznajmljuju motorne jahte. Pored upravljanja plovilom, skiper će predložiti najbolju rutu, mesta, plaže i restorane. Skiperi su po pravilu nenametljivi, diskretni i svi se brzo naviknu na njihovo prisustvo. Moguće je angažovati lokalnog skipera ili nekog od naših. Prednost lokalnih skipera je što bolje poznaju akvatorijum, meštane i lokalne običaje, ali može da postoji jezički problem. Pored dnevnice, skiperima je potrebno obezbediti hranu i piće, a za skipera iz Srbije i prevoz do polazne baze. Skiperi ne učestvuju u troškovima za brod, pa ni u ostavljanju depozita koji je zalog da će se brod vratiti u ispravnom stanju. Depozit ostavlja onaj ko je iznajmio brod za slučaj da neko od putnika svojom nepažnjom ošteti brod, izgubi nešto od opreme, ili probuši pomoćni čamac… a to se mora nadoknaditi.

BAREBOAT CHARTER

U prevodu bareboat znači zakup broda bez posade, što predstavlja suštinu ideje čartera. To podrazumeva da onaj ko zakupi brod ima minimum znanja i odgovarajuću dozvolu da bi samostalno upravljao plovilom. Pored toga treba da zna da odabere plovilo i destinaciju i isplanira plovidbu. Samostalna plovidba je cilj svakog iole ambicioznijeg čarteraša. Ne samo zbog izazova koje ona sa sobom nosi, nego i zbog potpune slobode i uživanja na vodi i u prirodi. Za samostalno upravljanje plovilom, kao i za vožnju automobilom, potrebna je dozvola koju izdaje nadležno ministarstvo i to je jedini dokument koji se priznaje. Kod nas je za dobijanje dozvole dovoljno teorijsko znanje, međutim za samostalnu plovidbu neophodno je i praktično znanje. Takođe ovde ne postoje odgovarajuća plovila ni uslovi za praktičnu obuku, tako da je neophodno pohađati kurseve u državama u okruženju koja imaju more, kao što su Slovenija, Hrvatska i Grčka. Posle jednog kursa, osnovno znanje neophodno je dopuniti iskustvom koje se stiče plovidbom, prvo kao član posade uz nekog iskusnijeg skipera, a potom i u društvu kolega sličnog nivoa znanja u nekoj od naših Flotilla. Neophodna doza sigurnosti u svoje sposobnosti i svest o svojim mogućnostima, preduslovi su za bezbednu plovidbu za svakog skipera pa i početnika.

FLOTILLA SAILING

Prva samostalna plovidba se nikad ne zaboravlja, a da bi ostala u lepom sećanju doprineće i društvo na brodu. Za one koji imaju prijatelje, kumove ili rođake sličnih afiniteta, okupljanje posade neće predstavljati problem, ali za one koji u svom okruženju nemaju dovoljno kandidata, rešenje je Flotilla Sailing. Pored mogućnosti da popune svoju posadu, plovidba u floti ima i drugih pogodnosti. Neiskusni skiperi mogu da računaju na asistenciju iskusnijih kolega kod manevara koje još nisu uvežbali. Takođe na sastancima skipera saznaće koje sve relevante podatke treba uzeti u obzir kod planiranje dnevne rute kao i praćenje vremenske prognoze i situacije na moru. Upoznaće se sa akvatorijumom i obići potencijalna mesta za sidrenje, sigurne uvale i marine, što će pomoći kod planiranja buduće samostalne plovidbe. Flottila Sailing, može biti i u grupi od samo dva broda, pa sve do šest, sedam, preko tog broja zahteva dodatnu logistiku zbog potrebe za većim brojem mesta za vez, dopuna zaliha… Najpoznatije flotile sa više od deset brodova su Ultima Cup i Beneteau Rally.

Izvor: ULTIMANAUTICA

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.