Kako preživeti na vodi

Sigurnost života, okoline i imovine je lična odgovornost koje se moramo posebno pridržavati na vodi. Dok plovite brodom, nošenje prsluka za spašavanje vjerojatno je jedna od najvažnijih odgovornosti za vas i vašu posadu.

U 2004, prema statistici američke obalske straže, 90% utopljenika koji su pali s broda nisu nosili prsluk za spašavanje, a mnogi od njih danas bi bili živi samo da su na sebi imali taj komad sigurnosne odjeće.

Zašto ti nesretnici nisu nosili svoj prsluk za spašavanje? Nekadašnji razlozi za nenošenje više ne važe za najnoviju generaciju naprava za plutanje. Današnji prsluci više nisu vruće i glomazne jakne, osim kada u vodi postanu sigurnosna oprema. Danas se izrađuju u atraktivnim stilovima i bojama, uključujući one za malu djecu i najnovije pneumatske. Jednostavno, više ne postoji ni jedan izgovor za nenošenje prsluka na brodovima i čamcima. Osim toga u svetu je za decu i starije osobe nošenje obavezno zakonom.

Prema zakonu, svaki brod za rekreaciju mora imati upotrebljive prsluke u dobrom stanju i odgovarajuće veličine. Jedna veličina ne odgovara svima! Na brodu za rekreaciju morate imati više tipova sigurnosne opreme za svakog člana posade. Prsluci u nedostupnim ostavama biće od male koristi kada se dogodi nešto neočekivano, jer tada je neko već u vodi. Najbolji prsluci za spašavanje ili neko drugo lično plutajuće sredstvo su oni koje nautičar već ima na sebi.

U SAD-u i Kanadi svake se godine radi kampanja: „Wear it!“ (Nosi ga!). Kako je u tim zemljama nautika vrlo razvijena (ne samo na moru, već i na jezerima i rijekama), pametno je poslušati njihova iskustva i savjete za očuvanje vlastitog života, ali i onog svojih najbližijih. Neka nautika bude radosno iskustvo, a to jedino može ostati ako smo uvek spremni na razna iznaneđenja, koja se mogu desiti u svakom trenutku i na svakom mjestu, bez obzira na vremenske prilike. Zato: „Nosite ga!“.

Izvor: http://www.navodi.com


OSTAVI KOMENTAR

Call Now Button