Jedrenje Severni Sporadi

Avantura jedrenja arhipelagom Severnih Sporada počinje u Skiatosu, gde se nalazimo sa članovima posade i ukrcavamo na brod. Već prvog dana imamo priliku da obiđemo gradić, sa tipičnim starim tavernama, trgovima, šetalištem i uzbudljivim noćnim životom.

Jedrenjem duž Skiatosa otkrivamo skrivene uvale sa tirkiznom morem, rajske plaže obrasle mirisnom borovom šumom u ambijentu nedirnute prirode, a među oko 65 plaža najpoznatije su Lalarija, Tsougria, i čuvena kilometer duga šljunkovita plaža Kukunaries.
Posle Skiatosa, dižemo jedra do Skopelosa, jednog od najlepših ostrva Egeja. Plovimo oko 18 nautičkih milja/ oko 3 sata, a tokom jedrenja gledamo delfine kojih u ovim morima ima u velikom broju. Dok se približavamo Skopelosu nemojte se iznenaditi ako počnete da pevušite stare hitove ABBA-e jer ćete prepoznati idilične prizore iz filma Mama Mia na kom je sniman i koji je ovo ostrvo plasirao među nejlepše turističke lokacije u Grčkoj.

Agios Konstantinos, Panormos, Limnonari, Stafilos i Agnondac, samo su neke od prelepih plaža na Skopelosu a u nizu divljih uvala i peščanih zaliva, za moreplovce su nezaobilazne Panormos i Stafilos gde se po želji ostaje do kasnog popodneva. Nakon uplovljavanja u gradsku marinu, odlazimo na morske specijalitete u neku od brojnih starih taverni sa tradicionalnom muzikom.

Sledećeg jutra, sledi plovidba do luke Patitiri na Alonisusu, centralnog ostrva Egejskog mora. Plovimo i kupamo se do dolaska u Patitiri, a po usidravanju šetamo kroz maslinjake do starog grada na vrhu brda. Čeka nas otkrovenje, utvrđenje sa lavirintom uskih ulica, brojnim antikvarnicama i restoranima smeštenim u kamenim kućama meštana, i pogled na more koji se graniči sa maštom..

Sporadi su deo grupe ostrva u severnom Egejskom moru, gde se nalaze neka od najlepših grčkih ostrva, Skiatos, Skopelos i Skiros. Na ovoj ruti otkrivamo čuvena letovališta Grčke, njene skrivene “bisere”, i plovimo uz savršenu mediteransku klimu!
Nakon isplovljavanja iz Alonisosa, sledeća destinacija je mesto Peristeri, jedno od poznatih stecišta jedriličara, na kom ćete želeti da bar jednom zabacite štap za pecanje budući da se nalazite u ribarskom raju! Bacamo sidro i uživamo u opuštenoj atmosferi a zatim krećemo do Pelagosa.

Na putu do Pelagosa prolazimo uskim kanalom između Alonisosa i Peristerija. Posle uzbudljivog prolaza kroz tesnac, stižemo do rajske uvale u nedirnutoj prirodi, plaže Agios Dimitros, dok gledamo strme padine od belog kamena i slušamo galebove. Na ovoj ruti se obilazi i Kira Panagia, ostrvo na kom se nalazi prelepa plaža Agios Petros, kao i manastir u kom živi samo jedan monah.
Naredna destinacija je ostrvo Skantzoura, gde nakon jedrenja sledi obilazak i odmor. Poslednjeg dana plovimo do Skirosa, najvećeg ostrva ovog arhipelaga, gde se kupamo na otvorenom moru pre uplovljavanja u Limariju, glavnu luku na ostrvu. Na Skirosu se nalazi pregršt malih taverni lokalnih ribara koje služe sveže upecanu ribu, a tokom šetnje po istoimenom gradiću čućete legende o Tezeju, Odiseju, Ahilu.. Poslednje veče odlazimo u provod, pre povratka na mesto odakle smo krenuli sedam dana ranije.

 

Itinerer 7 dana

1. DAN Volos – Palio Trikeri Okupljanje posade u Volosu. Ukrcavanje u 14h. Isplovljenja istog dana u zavisnosti od vremena okupljanja posade i meteoroloških uslova.

2. DAN/16NM Palio Trikeri – Skiatos Kupanje na Pla\i Kukunaria

3. DAN/22NM Skiatos – Skopelos Doručak na Tzungrii. Kupanje na plažama Skopelosa

4. DAN/20NM Skopelos – Kira Panagia Noćenje na sidru u uvali Planiti

5. DAN/17NM Kira Panagia – Alonisos Obilazak manastira Kyra Panagia iz 16. veka

6. DAN/24NM Alonisos – Skiatos Kupanje na plažama Skopelosa

7. DAN/10NM Skiatos – Palio Trikeri 8. DAN Povratak u Volos u jutarnjim časovima Iskrcavanje sa broda do 12č

 

GALERIJA