Jedrenje Jonsko more

Plovidba Jonskim morem počinje na Lefkadi, čuvenom “ostrvu boja” sa belim plažama, tirkiznim morem i jarkim zelenilom. Mesto susreta i polazno odredište je gradska marina a u ovom gradiću ćete uveliko uživati čak i pre početka samog putovanja. U slučaju da ste došli na Lefkadu dan ranije, prepričavaćete dogodovštine sa noćnog izlaska budući da je mesto poznato po dobom provodu.

Sledi ukrcavanje na brod i “more pod noge”!

Na ovoj ruti, prvo se dižu jedra do Sivote koja je malo ostrvo neverovatne prirode i prelepih plaža. Nalazimo mesto za brod i uživanje može da počne. Nakon kupanja na plaži Bela Vraka, Mega Almos ili nekoj maloj ušuškanoj uvali, gledamo zalazak sunca iz lokalnih ribljih restorana ili kafića.

Ujutru ostavljamo romantičnu Sivotu i posle doručka krećemo se ka Kefaloniji, najvećem ostrvu Jonskog arhipelaga. Prvo sidrenje je u Fiskardu, slikovitom ribarskom selu u kom je smeštena i lokalna luka gde sa komšijskih jedrilica i jahti ima svih zastava sveta! Dok budete šetali kejom obratte pažnju na gustu šumu koja okružuje mesto, budući da je zaštićena kao prirodno dobro velike važnosti. Ako vam i to nije bilo dovoljno, stanite u red za lokalni sladoled i sačekajte veče kada Fiskardo dobija potpuno drugačiji ambijent “grčkog Sen Tropea”!.

Plovidbom Jonskim morem saznajte zašto je ovaj deo Sredozemlja zapadno od Peloponeza jedna od omiljenih nautičkih destinacija na svetu. Upoznajte neke od destinacija koje su poznate i kao postojbina Homerovog Odiseja i uživajte u čarima čistog mora, belog peska, netaknute prirode i gradića čija lepota oduzima dah. Trećeg dana plovimo istočnom obalom, do gradića Ag. Efimija. Nakon par sati jedrenja, kupanja, plivanja i sunčanja, naći ćete sebe kako sedite u nekoj bašti sa mediteranskim rastinjem i gledate savršene prizore. Ukoliko ste se već navikli na specifične doživaljaje moreplovaca, uživačete na Itaki koja je naša sledeća destinacija.

Itaka je malo planinsko ostrvo koje svoju slavu duguje grčkim mitovima, gde vam biti interesantna priča da je ovde rođen čuvani Homerov junak, Odisej. Plantaže maslinjaka, ribarenje i koze na ostrvcetu su idealna prilika za osećaj da je vreme stalo i prepuštanje tišini, miru i plivanju u smaragdnom moru. Posećujemo i mestašce Vati koje je ušuškano u ovom jedva 100 km2 velikom ostrvu i na kom postoje tragovi drevne Mikenske kulture.

Jutro donosi nov adrenalin kada dižemo sidra za jedrenje ka ostrvu Meganisi. Usput uživamo i vežbamo jedriličarske veštine, pijemo preostalo domaće vino i dok se približavamo Meganisiju gledamo njegove zalive, plaže i poznatu pećinu Papanikolis. Sidrimo se u ambijentu tipične grčke arhitekture. Na oko kilometer od luke nalazi se prelepa plaža Spilia na kojoj možete nastaviti svoje morsko uživanje u lokalnim tavernama

Itinerer 7 dana


1. DAN
Okupljanje posade na Lefkadi, marina Vliho kod Horatia.  Ukrcavanje od 15h. Mogućnost isplovljenja istog dana u zavisnosti od vremena okupljanja posade i meteoroloških uslova.
2. DAN/16NM
Lefkada  – Sivota/ostrvo Lefkada
Kupanje na ostrvu  Skorpio i obilazak pećine Papanikoli
3. DAN/22NM
Sivota  – Fiskardo/ostrvo Kefalonia
Kupanje na plaži Porto Katciki/Lefkada
4. DAN/20NM
Fiskardo – Ag Efimia/ostrvo Kefalonia
Kupanje na plažama Itake i kefalonije
5. DAN/17NM
Ag. Efimia – Vati/ostrvo Itaka
Kupanje na plažama Itake
6. DAN/24NM
Vati/Itaka – Vati/Meganisi
Kupanje na Atokosu i uvalama Meganisie
7. DAN/10NM
Vati/Meganisi – Lefkada, marina Vliho kod Horatia
Povratak u marinu u večernjim časovima
8. DAN
Iskrcavanje sa broda do 10č

 

REZERVIŠI

 

GALERIJA