Jedrenje Atina – Saronski zaliv

Nakon okupljanja članova posade u Atini u luci Kalamaki, prvo isplovljavanje je već u popodnevnim časovima do obližnje Angistre. Nakom kratkog zadržavanja, sledi jedrenje do Aegine, prve destinacije na našoj plovidbi Saronskim morem.

Nakon par sati plovidbe sidrimo se u Aegini, ušuškanom gradiću koje će vam dati dojam da je vreme u njemu stalo. Dok šetate sporednim uličicama naići ćete na skrivene taverne, prodavnice pistaća, domaćih sladoleda, i lokalnu pijacu sa tog jutra ulovljenom ribom. A ako ste željni daljeg istraživanja, pored antičkog Kolosa, na ostrvu možete obići i antički hram posvećen boginji ____ i kompleks manastira, nekoliko kilometara dalje od grada.

Narednog jutra, nakon buđenja na brodu i ispijanja prve jutarnje kafe, naredna destinacija je Poros, ostrvo najbliže Peloponezu, od koga ga odvaja svega 200 metara uzani moreuz. Dok prolazimo kroz tesnac, želećete da ne ispuštate fotoaparate iz ruku. Prvo nailazimo na drevnu fortifikaciju na vodi, koja je nekada branila ulaz u grad. Sidrimo se u gradsku luku i biramo: odmor i kupanje na nekoj od plaža, šetnju po mirisnim borovim šumama, a motorom ili autom može se otići do Posejdonovog hrama i vidikovac na vrhu brda, odakle se pruža veličanstven pogled na predeo!

Uveče istražujemo živopisni gradić, smešten među strme padine koje sa obe strane uranjaju u more. Na vrhu je Sat Kula do koje se možete popeti. Uveče se šetalište pretvara u romantičnu promenadu, dok se sa svih strana čuje tradicionalna muzika koja dopire iz lokalnih taverni.

Trećeg dana plovimo do čuvenog ostrva Hidra, na šest nautičkih milja od Peloponeza. Na ulasku u grad dočekuje vas monjumentalni spomenik moreplovca i vi znate da ste na pravom mestu! Spuštamo sidra i tražimo mesto među načičkanim brodovima u gradskoj luci.[/vc_column_text][mk_blockquote font_family=“none“]Saronsko more je zaliv u središnjoj Grčkoj, u blizini Atine, i odvaja Atiku i Peloponez. Na našoj plovidbi obilazimo ostrva Aeginu, Poros, Hidru, Speces i Epidaurus, otkrivamo mnoštvo drugih skrivenih mestašca i uvala i upoznajemo lokalnu kulturu.

[/mk_blockquote]
Ovo ekskluzivno letovalište Atinjana do koje je moguće doći isključivo sa mora, prošlog veka su otkrili brojni umetnici, pisci i poznate ličnosti, među kojima su Henri Miler, Sofija Loren, Mik Džeger.. Zbog toga se nećete iznenaditi što ovde saobraćaj ne postoji a jedino prevozno sredstvo su magarci! Idilične plavo bele kuće, oko 300 rasutih crkava po ostrvu, a svuda okolo mirisni limunovi i narandže daće vam dojam prefinjenosti i elegancije ovog zakonom zaštićenog ostrva.

Budimo se uz zvuk zvona obližnje crkve, dižemo sidra i plovimo do Specesa. Nakon par sati stižemo do gradske luke u kojoj nas čekaju upregnute kočije za turiste. Šetamo gradom ulicama koje su prošarane kamenim mozaicima sa antičkim motivima crno bele boje. Prodavnice, jahting klubovi, restorani i radnje sa suvenirima i domaćim specijalitetima se nalaze na svakom koraku, čineći obilazak Specesa prijatnim i uzbudljivim.

Avantura plovidbe do Epidaurusa protkana je željom za obilaskom mesta koje se tokom boravka na ovom ostrvu prosto mora videti. Čuveni arheološki lokalitet, amfiteatar savršene akustike, nalazi se na oko 12 kilometara od gradića, a brojni taksisti kraj parka u blizini marine vas tamo mogu odvesti. Sa desne strane glavnog šetališta, prostire se šljunkovita plaža a na samom kraju srivena staza iza stene vas vodi dalje u obron brda, gde su među čempresima zavučene male plaže zaklonjene zelenilom.

Tokom nekoliko sati jedrenja od Epidaurusa, skiper će vas odvesti do rajskih uvala za koje samo iskusni moreplovci znaju, a zatim sledi povratak na početnu stanicu i uplovljavanje u Atinu.

 

Itinerer 7 dana

1. DAN Okupljanje posade u marini Alimos, Atina. Ukrcavanje u 17h. Mogućnost isplovljenja istog dana u zavisnosti od vremena okupljanja posade i meteoroloških uslova.

2. DAN/ Atina – Epidaurus Kupanje na ostrvu Agkistri

3. DAN/ Epidaurus – Poros Kupanje u uvali Mandraki

4. DAN/ Poros – Porto Cheli Kupanje na plažama Hidre, kraci obilazak Spetcesa

5. DAN/ Porto Cheli – Spetces – Hidra

6. DAN/ Hidra – Egina

7. DAN/ Egina – Atina

8. DAN Iskrcavanje sa broda do 10č

 

GALERIJA